Повратак на О нама

Историјат

Подружница математичара Ваљево окупља математичаре и информатичаре са територије шест општина Колубарског округа: Ваљево, Уб, Лајковац, Мионица, Љиг и Осечина. Подружница је преко педесет година, у складу са прописима, регистрована као стручно удружење и поседује све организационе фомре – Статут, као највиши акт организације, печат, жиро рачун и руководство. У протеклих 50 година Подружница математичара у Ваљеву имала је доста успеха у реализацији бројних програма Друштва математичара Србије.
У периоду од педесетих до седамдесетих година прошлог века Подружница је имала значајну улогу у реализацији окупљања, стручно-педагошког усавршавања наставника и организацији и реализацији математичких такмичења. Математичка такмичења ученика основних и средњих школа била су примерно организована. Резултатима ученика на републичком и савезном нивоу најпре се истицала ОШ ,,Андра Савчић” из Ваљева, чији су ученици неколико година били неприкосновени у Србији и Југославији. За њима није много заостајала ни ОШ ,,Нада Пурић”. Тако је, због изграђеног имиџа, ОШ ,,Андра Савчић” 1979. године добила признање и била организатор Републичког такмичења из математике за ученике основних школа.

Осамдесетих година Подружница је појачала активност у скоро свим сегментима рада, а огромну помоћ пружају Међуопштински завод за унапређивање васпитања и образовања Ваљево и Ваљевска гимназија, преко Друштва младих математичара ,,Михајло Петровић Алас”. У јануару 1981. године организована је 1. Зимска школа младих математичара, која је вероватно и прва зимска школа тог типа, организована у Србији.
Крајем јануара исте године реализовани су велики математички симпозијум и изложба ,,Живот и дело Михаила Петровића Аласа” који су били колико математички, толико и културни догађаји. Исте године у пролеће Ваљево је поново домаћин једног републичког такмичења младих математичара, али овога пута за средњошколце. Ваљевска гимназија покреће свој ученички математички лист ,,Млади математичар”.
У току лета 1981. године организује се и 1. Летња школа младих математичара у Горњој Трешњици код Љубовије. Следује реализација још 13 зимских школа (Дивчибаре, Ваљево, Јабука) и 15 летњих школа (Пецка, Крупањ, Јакљан, ИС Петница, Петровац, Врујци, Бијела) по чему је Подружница из Ваљева јединствена међу подружницама Друштва математичара у Србији. И то не само по броју, до тада, реализованих школа (28) већ и по томе што су то (сем неколико првих) углавном биле југословенске школе, високог програмског квалитета, квалитетног наставног кадра, али и финог дружења и ученика и предавача.
Карактеристично је и то да је у Пецкој 1985. године, први пут у Србији реализована летња школа рачунарства уз коришћење првих персоналних рачунара који су се појавили у Југославији.
Ове школе реализоване су захваљујући изузетно коректној и плодотворној сарадњи Подружнице, Математичког факултета у Београду и целог Београдског универзитета чији кординатор је био др Љубомир Протић. Организатор ових школа у програмском и организационом смислу био је Војислав Андрић са екипом сарадника на челу са професорком Иванком Томић.
Од 2014. године Подружница, захваљујући ангажованју колеге Вељка Ћировића и његових најближих сарадника, реафирмише летње и зимске школе, које постају и званичне школе Друштва математичара Србије и окупљају ученике од III до VIII разреда из целе Србије, али и Републике Српске и Црне Горе, а неретко и других европских земаља. У овом периоду реализоване су Летње школе у Љубовији – 2014, Ивањици 2015. и 2016. и на Дивчибарама од 2017. до 2019. године, као и зимске школе на Златибору 2014, Сирогојну 2015. и Дивчибарима 2016. године.

Рад са младим математичарима осим летњих и зимских школа и издавања материјала за младе математичаре, поприма и шире размере. Тако 1986. године Подружница покреће школу за математичке таленте ,,Интеграл”. У првим годинама школа је обухватала само ученике VI, VII и VIII разреда, а од 1990. године све талентоване ученике од III до VIII разреда основне школе. Желећи да прошири обухват и појача рад са младим талентима, Подружница од 2014. године у оквиру „Интеграла“ реализује школу математике за ученике од II до VIII разреда и за младе програмере од V до VIII разреда. До 2019. године кроз рад школе је прошло преко 5000 ученика.

Систем рада са талентованим ученицима у ваљевском крају се заокружује 1988. године када Ваљевска гимназија добија специјализовано математичко одељење које ради по програму Математичке гимназије. Старијим колегама прикључују се и за математику обдарени основци, а програм за VII и VIII разред у Ваљевској гимназији почиње са реализацијом 2013. gодине, уписом прве генерације талентованих ученика VII разреда.

Ни признања не изостају, јер ваљевски основци и средњошколци на математичким такмичењима постижу изванредне резултате и то у континуитету – сваке године све боље. Предњаче Ваљевска гимназија (одмах иза Математичке гимназије у Београду) и ОШ ,,Жикица Јовановић Шпанац” (чији су ученици неколико година били најуспешнији у Србији и Југославији), али и друге школе много не заостају. Ваљево добија и своје прве математичке олимпијце у личностима Владимира Николића и Виктора Розгића. Ипак највећи успех остварује Младен Радојевић (две године ученик Ваљевске гимназије, а две године Математичке гимназије) – први ученик који је 2007. године на IMO за Србију освојио златну медаљу.

У овом периоду школска, општинска и окружна такмичења младих математичара постају математички празници у школама у којима се одржавају, а организација такмичења се стално усавршава. У Ваљеву су веома успешно организована три савезна такмичења: Савезно такмичење из математике за ученике средњих школа (април 1991. – домаћин Ваљевска гимназија), Савезно такмичење из математике за ученике основних школа (јун 1993. – домаћин ОШ ,,Жикица Јовановић Шпанац”), Савезно такмичење из рачунарства, (мај 1993. – домаћин ИС Петница). Напоменимо да су ваљевска Подружница ДМС и Ваљевска гимназија били домаћини и Српске јуниорске математичке олимпијаде 2015. године.

У овом периоду много се пажње посвећује и стручно-педагошком усавршавању наставника. Осим сталних математичких трибина, предавања и семинара за наставнике, 1983. године се организује врло успешан симпозијум ,,Ојлерови дани” посвећен 300-годишњици смрти великог математичара. Веома добро се сарађује са Подружницом математичара Сомбор. Размењују се посете проткане стручним садржајима, али и упознавањем културно-историјске прошлости и финим дружењем. У току 1987. године у оквиру те сарадње реализује се и заједничка стручна екскурзија у Мађарску. Последњих година Подружница интензивно сарађује са Друштвом наставника математике основних школа Нови Сад. Поред размене посета и заједничких излета (Нови Сад, Ваљево, Пецка) и екскурзија (Печуј, 2016. године, Темишвар 2018. године), бар једном годишње се реализују и стручни семинари.
Од 2003. године Подружница математичара Ваљево има и своје програме стручног усавршавања учитеља, наставника и професора који су акредитовани код Завода за унапређивање образовања и васпитања. Стручни семинари реализовани су по више пута у Београду, Новом Саду, Нишу, Зрењанину, Чачку, Крушевцу, Ваљеву, Бајиној Башти, Суботици, Сомбору, Лозници, Земуну, Панчеву, Зајечару … и до сада је реализовано око 75 таквих програма.
Посебну пажњу завредњује Методичка радионица ваљевске Подружнице као облик сталног стручног усавршавања наставника математике. Састанци се реализују једном месечно, а у периоду од фебруара 2013. године до новембра 2019. реализовано је 48 стручних састанака овог типа.
Значајан допринос Подружница даје и у раду органа и тела Друштва математичара Србије, републичких комисија за такмичења, издавачкој делатности Друштва и реализацији традиционалних зимских семинара. Чланови подружнице врло често учествује и у најактивнијој могућој форми, јер су Иванка Томић, Величко Илић и Војислав Андрић веома често имали запажена саопштења. Почетком друге деценије двадесетпрвог века овој групи људи прикључују се и друге колеге: Вељко Ћировић, Анђелка Симић и др Милан Јовановић, уз напомену да је др Војислав Андрић почев од 1978. године до данас на зимским републичким семинарима за наставу математике одржао око 80 предавања, што је својеврстан рекорд.

На крају сваке школске године Подружница математичара Ваљево организује Завршну математичку свечаност, која је уједно и прилика да се најуспешнији ученици и наставници награде за постигнуте резултате. Последњих година Свечаност се одржава пред препуном салом Центра за културу Ваљево, уз учешће око 300 награђених ученика од I разреда основне до IV разреда средње школе, њихових родитеља, другова и љубитеља математике.

У јуну 2015. године Подружница математичара Ваљево је добила својеврсно међународно признање ,,Scientix-а” – европске заједнице за подршку развоја образовања у области науке, технике, инжењерства и математике (СТЕМ). Подружница је на основу свог рада и активности одабрана међу 20 наставних и научних институција које су добиле статус ,,пријатеља Scientix-а” и прилику да на међународној конференцији представе свој рад и размене искуства са другим учесницима из целе Европе. Том приликом је председник организације Вељко Ћировић у Бриселу 19. 6. 2015. одржао предавање на коме је представио рад ваљевске подружнице и говорио о стању образовања из ових области у нашој земљи и са сарадницима учествовао на тродневном стручном скупу.

Ваљевска подружница математичара имала је има и читав низ других активности којима се бави, а то су пре свега пројекти популаризације математике на свим нивоима од обданишта до основних и средњих школа, реализације разних такмичења, квизова и турнира до вишегодишње организације манифестације МММ (мај месец математике).
Подружница је заједно са Ваљевском гимназијом 2017. године покренула међународни математички турнир ,,Интеграл куп”, који има за циљ да пружи подршку математичким такмичарима, омогући им да се такмиче и друже са вршњацима из земље и региона, али и да промовише град Ваљево и математику.

Председници Подружнице математичара Ваљево, од њеног основања су били: Јеврем Томић, Живота Ђурашиновић, Душан Табић, Војислав Андрић, Иванка Томић и Вељко Ћировић.