Одржан 4. међународни математички турнир ,,Интеграл куп“

У суботу 28.11.2020. године у организацији Подружнице математичара Ваљево и Ваљевске гимназије одржан је 4. међународни математички турнир ,,Интеграл куп“, који је ове године реализован коришћењем информационо-комуникацијских технологија, на интернету.

На турниру је учествовало 140 такмичара из пет држава: Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Србије и с поносом истичемо да ваљевски математичари успешно подижу лествице циљева промоције науке, неговања математичког подмлатка и стварања нових мостова сарадње у образовној заједници југоисточне Европе.

На турниру су се такмичили ученици од шестог разреда основне школе до другог разреда средње школе, а веома запажену улогу су имали и млади математичари из Ваљева.

Сви такмичари су показали изузетно висок степен одговорности, креативности у решавању проблема и поштовања противника, јер су на најбољи могући начин поштовали пропозиције турнира и дали пун допринос да победе здрав такмичарски дух, младост и нова пријатељства.

У екипној конкуренцији награде су додељене у две категорије. У конкуренцији гимназија из Србије које раде по програму математичке гимназије, најуспешнија је била екипа Математичке гимназије из Београда, друга је била екипа гимназије ,,Светозар Марковић“ из Ниша, а трећа Ваљевска гимназија. У конкуренцији осталих гимназија најуспешнија је била екипа гимназије ,,Бежиград“ из Љубљане, друго место је освојила Трећа гимназија из Осијека, а треће гимназија ,,Слободан Шкеровић“ из Подгорице.

Реализацију турнира помогао је Град Ваљево.