Пројекти

ПРОЈЕКТИ ПОПУЛАРИЗАЦИЈЕ МАТЕМАТИКЕ И НАУКЕ

Подружница математичара Ваљево, као стручна организација, у оквиру својих активности, а у складу са дугогодишњим искуством и постигнутим резултатима, континуирано ради на унапређењу постојећег друштвеног амбијента у погледу популаризације науке и истицања њеног значаја.


2018. – Пројекат Алас 150 (Подржао Град Ваљево)

У јесен 2018. године Подружница математичара Ваљево се придружила активностима Српске Академије наука и уметности и Друштва математичара Србије у обележавању 150 годишњице од рођења великог српског математичара и свестране личности наше историје Михаила Петровића Аласа. Општи циљ пројекта је био да се ученици основних школа у граду Ваљеву упознају са животом и делом, научним радом и доприносом Михаила Петровића Аласа развоју културе у Србији, а специвифни је развијање историјске и националне свести код младих људи о великанима наше науке и културе. 


2017. – Пројекат Математичка играоница за предшколце (Подржао Град Ваљево)

Деца предшколског узраста имају значајне потребе у погледу упознавања света око себе, који најчешће упознавају као целину, док математичке и друге појмове усвајају у ширем контексту, повезују их и гради своје структуре мишљења. Математика и природне науке, које су јој сродне, на најбољи начин подстичу активирање оних компоненти интелигенције деце које су у непосредној вези са креативношћу, правилним логичким мишљењем и закључивањем. Кроз низ радионица са најмлађима у ваљевским вртићима покушали смо приближити математику и учинити је занимљивијом и интересантнијом. Партнер у реализацији пројекта била је предшколска установа ,,Милица Ножица”, Ваљево. 

>>>Брошура о пројекту


2016. – Проејкат Од игре до науке кроз свет математике (Подржао Град Ваљево)

У оквиру пројекта је реализивано 3 научно-популарна предавања о играма и њиховом значају за развој људског рода, са освртом на развој логичке интелигенције. Представљене су бројне древне традиционалне мисаоне игре на табли и организована такмичења у решавању судоку проблема, шаху, отелу, слагању Рубикове коцке. Учешћа у радионицама и такмичењима су узели ученици ваљевских основних школа. Најуспешнији такмичари су награђени медаљама. 

>>>Брошура о пројекту


2016. – Пројекат Математички турнир ,,Интеграл куп“ (Подржало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије)

Математички турнир ,,Интеграл куп” турнир који су покренуле Подружница математичара Ваљево и Ваљевска гимназија са циљем давања подршке талентованим младим математичарима и обезбеђивања услова да се такмиче у свом граду са врхунским вршњацима из других средина и земаља региона. Турнир промовише Ваљево и организационе капацитете наше стручне организације. Министарство просвете, науке и технолошког развоја уврстило је овај догађај на листу догађаја од значаја за образовање у Републици Србији за 2016. годину. 


2015-2016. – Школа љубитеља информатике и програмирања (Подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије)

У овом пројекту је рађена популаризација рачунарских наука и програмирања кроз низ предавања о актуелним темама. Поред програмирања, акценат је био и на раду са графиком и визуелизацијом. У пројекту су учествовали ученици од 5. до 8. разреда из свих ваљевских основних школа. 

>>>Брошура о пројекту


2014. – Пројекат Популаризација математике у сеоским основним школама (Подржао Град Ваљево)

Током овог пројекта ученици су кроз неколико занимљивих предавања на креативан начин довођени у сусрет са областима математике које нису заступљене у редовној настави. На крају пројекта реализован је квиз на коме су се такмичиле екипе свих осам школа у којима је пројекат реализован.


2013. – Пројекат Математичка играоница (Подржао Град Ваљево)

Пројакат намењен ученицима првог и другог разреда основне школе талентованим за математику. Кроз пројектне активности базиране на игри и развоју креативности учесници су увођени у лепи свет математике.


 

2014-2019 – Летња школа младих математичара за таленте из целе Србије и земаља региона

Математички турнири ЛШММ