Одржан 5. Mеђународни математички турнир ,,Интеграл куп“

У суботу 4. 12. 2021. године у организацији Подружнице математичара Ваљево и Ваљевске гимназије одржан је 5. Mеђународни математички турнир ,,Интеграл куп“, који је ове године реализован комбинованим приступом – уживо и коришћењем информационо-комуникацијских технологија, на интернету.

На турниру је учествовало 170 такмичара из пет држава: Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Црне Горе и Србије и с поносом истичемо да ваљевски математичари настављају да поред промоције науке, неговања математичког подмлатка раде и на стварања нових мостова сарадње и пријатељстава у образовној заједници на простору бивше Југославије.

На турниру су се такмичили ученици од шестог разреда основне до другог разреда средње школе, а веома запажену улогу су имали и млади математичари из Ваљева.

Сви такмичари су показали изузетно висок степен одговорности, креативности у решавању проблема и поштовања противника, јер су на најбољи могући начин поштовали пропозиције турнира и дали пун допринос да победе такмичарски дух и нова пријатељства.

У екипној конкуренцији награде су додељене у две категорије. У конкуренцији гимназија из Србије које раде по програму математичке гимназије, најуспешнија је била екипа Математичке гимназије из Београда, друга је била екипа гимназије ,,Светозар Марковић“ из Ниша, а трећа екипа гимназије ,,Јован Јовановић-Змај“ из Новог Сада. У конкуренцији осталих гимназија најуспешнија је била екипа Шабачке гимназије, друго место је освојила екипа гимназије ,,Бежиград“ из Љубљане, а треће ,,Друга гимназија“ из Марибора.

Најуспешнији такмичар из Ваљева био је Михаило Лекић, ученик другог разреда Ваљевске гимназије, који је са максималним бројем поена освојио прву награди и златну медаљу.

Реализацију турнира помогао је Град Ваљево.

Списак награђених ученика се може погледати овде.